Her kedi köpek sahibi küçük dostlarının yaşlandığı gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalıyor çünkü hayatın bu küçük canlılara verdiği ömür çok kısa. İşin kötüsü bizler yaşlanırken kırışan cildimiz, dökülen ya da beyazlayan saçlarımız, kamburlaşan omurgamız ve azalan hareket kabileyetimizle yaşlanma sürecimizi tüm sevenlerimize gösterirken kedi ve köpeklerimiz hayata bağlılıkları ve yaşam enerjileri ile bunu hepimizden saklıyor ama hızla akıp giden yıllar onların ömrünü tüketiyor. Bu gerçeği kabullenmek ve yaşlanan kedi ve köpeklerde neler yapmak gerektiğini bilmek çok önemli.
YAŞLILIK BİR HASTALIK DEĞİL!
Evet yaşlılık bir hastalık değil. Tabi ki yaşlanma ile birlikte bir çok hastalığın görülme sıklığı artıyor ama her birey farklı yaşlanıyor. kedi ve köpeklerimiz bize problemlerini anlatamadıkları için yaşlı hayvanlarla ilgilenmenin en önemli kuralı 6-7 yaşlarından sonra her hayvana düzenli olarak yılda bir defa check-up yapma gereklliliği çünkü erken teşhis tıbbın en büyük avantajını oluşturıyor.
HANGİ HASTALIKLAR ÖNEM KAZANIYOR?
Yaşlanma tüm organ sistemlerini yıpratıyor ama özellikle kanser yaşlanan hayvanlarda her yıl daha büyük bir önem kazanıyor. Bugün 10 yaşını geçmiş her kedi köpekten biri kanser oluyor. Kalp yetmezliği king charles cavalier gibi bazı ırklar başta olmak üzere yaşkanan hayvanlarda daha sık görülüyor. Böbrek yetmezliği de yaşlanan hayvanlarda özellikle kedilerde daha sık görülüyor. Eklemler de yaşlanma ile beraber yıpranıyor ama sanılanın aksine osteoartritin yani eklem hastalıklarının en büyük sebebi yaşlılık değil zamanında tesbit edilmeyen kalça displazisi ya da diz kapağı çıkığı gibi ortopedik bozuklukların yıllar içinde ilerlemesi. Tüm bu durumlar onların ağrısız ve kaliteli hareket ve yaşam şansını ellerinden alıyor. Tabi ki hareket azlığının tek sebebi eklemler değil yaşlanan köpeklerde tiroid hormon azlığı yani hipotiroidizm çok görülüyor ve bu hastalık da genel bir bitkinlik halsizlik ve hareketsizlik hali yapıyor. kedilerde ise tiroid hormon fazlalığı yani hipertiroidizm daha sık görülüyor.
HAYVANLARDA DEMANS OLUYOR MU?
Yaşlanma ile beraber gözlerde lens berraklığını kaybediyor ve görüş yeteneği azalıyor. Bu gerçek bir katarakt değil ve senil nükleer skleroz adını alıyor. Duyma ve koku alma gibi duyular da tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşlanma ile birlikte azalıyor. İnsanlarda görülen demans benzeri bilişsel ve algısal sinir sistemi sorunları kedilerde ama özellkle köpeklerde daha sık görülüyor. Bu çocuklar günlük rutinlerini unutmaya ve karıştırmaya başlıyor. Sahiplerini tanımıyor, uyku düzenleri bozuluyor, nereye ne zaman tuvalet yapmaları gerektiğine karar veremiyor.
Gördüğünüz gibi hayvanların insanlardan hiç de farklı olmayan yaşlılık sürecini daha kaliteli geçirebilmeleri için olası tüm sorunlara hazırlıklı olmak ve erken teşhis için düzenli check-up lar yaptırmak çok önemli. Tüm kedi ve köpeklerimize sağlıklı kaliteli ve uzun hayatlar diliyorum
Avrupa’nın en donanımlı hayvan hastanesine hoş geldiniz.