Yaz mevsiminin gelişi, havaların ısınması, günlerin uzaması küçük dostlarımızın hayatında ne gibi değilikliklere yol açıyor olabilir?
Öncelikle kedi sahiplerimiz için bir ilginç bilgi ile başlayalım. Günlerin uzaması ile daha fazla ışığa maruz kalan kedilerimizin çiftleşme aktivitesi fizyolojik olarak artar. Bu aktivitenin artması hem istenmeyen gebelikleri hem de yüksekten düşme vakalarını sıklaştırır.Korkunç sonuçlara yol açabilecek bu duruma karşı önlem almak şart.
Birçok hayvan sahibi hava sıcaklığının artmasıyla beraber dostlarının traş ihtiyacının da artacağını düşünür. Oysa kedi ve köpeklerin tüyleri onları sadece soğuktan değil sıcaktan da korur. Hayvanlar yaz aylarında tüy yapısını değiştirir daha ince yapılı tüyler çıkarır ve evet ev ortamında biraz daha fazla tüy döker ama bu tüylerine ihtiyaçları kalmadığı anlamına gelmez. Traş belki eve saçılacak dökülen tüylerin kısa olmasını sağlayıp sizi rahatlatır ama dostlarınızı sandıgınız kadar ferahlatmaz.
Yaz mevsiminin en büyük sağlık sorununu dış parazitler ve bu dış parazitlerin yol açtığı hastalıklar oluşturur. Havalar ısındıkca pire ve kene gibi parazitler doğada aktif hale gelir. veteriner hekiminizin önerdiği koruma programını takip etmiyorsanız hızla kedi ve köpekler üzerinde parazitlenir. Pireler sadece hayvanları kaşındırmaz bazı çok önemli hastalıkların taşıyıcısı ve diphylidium caninum adı verilen bir bağırsak parazitinin ara konakçısıdır. Keneler de bir çok kan parazitinin ve erhlichiosis adı verilen ölümcül bir hastalığın taşıyıcısıdır. Yani bu istenmeyen misafirlerin dostlarımıza ulaşmasını engellemek için veteriner hekiminizin önereceği ilaçların ve koruma programının takibi çok önemlidir. Bu amaçla üretilmiş pire kene tasmaları, ağızdan kullanılan haplar ya da sırt damlaları mevcuttur.
Yaz aylarında en çok korktuğum durum maalesef sıcak çarpması. Kısa süre için dahi olsa araç içinde bırakılan hayvanlar sıcak carpması sebebiyle hayatlarını kaybedebiliyor. Araç camları aralık bile bırakılsa araç içindeki ısı çok kısa bir sürede bir kedinin ya da köpeğin tolere edemeyeceği seviyeye ulaşıyor. Ayrıca hayvanların vücudu ter bezleriyle kaplı değil. Onlar artan beden ısılarını hızlı nefes alıp vererek dengelemek zorunda ve bu fizyolojik refleks vücutta geri dönüşümsüz oksijen kardondioksit dengesizliklerine yol açıyor. Beyin ödemi ve organ hasarları şekilleniyor. Çocuğumuz birkac dakika içinde hayatını kaybediyor. Bu konuda çok dikkatli olunması şart.
Yaz aylarında çöpe ulaşımın çok kolay olduğu Türkiye gibi ülkelerde gıda zehirlenmesi vakaları da artıyor. Sağa sola saçılan gıdalar çok kolay enfekte oluyor ve sadece gıdalarda değil küçük su birikintileri ve havuzlarda da yoğun mikroorganizma üremeleri şekilleniiyor. İşte bu yüzden,hem bakteriyel hem de viral bagırsak enfeksiyonları sıklasıyor. Eğer küçük dostunuzun dışarıda böyle yaramazlıklar yapma alışkanlığı varsa bu konuda önlem almanız çok önemli. Size ve dostlarınıza sağlıklı ve keyifli bir yaz diliyorum.
Avrupa’nın en donanımlı hayvan hastanesine hoş geldiniz.