Alerji basitçe vücudun bağışıklık sisteminin aşırı ve abartılı reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Tabi ki alerji ve atopi başlıkları böyle birkaç satırda açıklanamayacak kadar karmaşık bir sorun ama sizlere hasta sahiplerimizin bizlere sıklıkla sordukları soruları cevaplayarak yardımcı olmak istiyorum.

Bir çok ilaç kullanmamıza rağmen alerji neden geçmiyor? Evet maalesef ilaç bilimindeki tüm gelişmelere rağmen alerji ve atopi sorunu için kalıcı bir tedaviden bahsetmek mümkün değil. Yani bu hastalık çoğu zaman kontrol edilebilir ama maalesef tedavi edilemez bir durum.

Neden hanfi alerjenlere karşı tepki verdiğini tespit edemiyoruz?

Aslında edebiliyoruz ama her ne kadar teknoloji çok ilerlemiş olsa da en kapsamlı alerji testlerinde dahi sınırlı sayıda alerjene karşı duyarlılık varlığı tespit edilebilmekte. Yani siz yüzlerce alerjen için test yaptırsanız dahi küçük dostunuzun çevresinde binlerce olası alerjen var ve hep olacak. Her birini tek tek tespit etmek imkansız. Alerjeni bulup vücuttan ve çevreden uzaklaştırmak kesinlikle çok faydalı ama nadiren mümkün.

Alerji aşısı var mı?

Evet tespit edilen spesifik alerjenlere karşı aşı ürettirerek bu aşırı duyarlılığı baskılamak mümkün ama burada gene sınırlı sayıda alerjeni tespit edebilme ve dolayısıyla sınırlı sayıda alerjene karşı aşı ürettirebilme engeline takılıyoruz

Tek tedavi kortizon mu?

Tabi ki hayır. Kortikosteroidler alerjik reaksiyonları baskılıyor ama birçok yan etkileri var. Yani iki ucu keskin bıçak olan bu ilaç çoğu zaman son seçenek olarak cebimizde duruyor. İnsanlarda olduğu gibi birçok antihistaminik ve yeni jenerasyon alerji ilacı ve medikal tedavi protokolü mevcut. Bu protokoller ve ilaçlar konusunda uzman hekimler size yardımcı olacaktır ama unutmayın kortizon en son seçenek.

Neden her alerjik hayvanda diet değişimi yapılıyor?

Çünkü bu çok gerekli. Aslında her canlının bir alerji eşiği var. Eğer maruz kalınan alerjenler bu eşiğe ulaşamıyorsa bu canlı sorun yaşamıyor. Dostunuzun çevresinde maruz kaldığı tüm alerjenlerin üst üste binerek bir kule ya da piramit oluşturduğunu düşünün. Bu kulenin boyu alerji eşiğini aştığı an o korkunç kaşıntılar ve dermatoz yani cilt yangısı başlıyor. Bugün üretilen harika alerji diyetleri var. Bu diyetler içerisindeki olası alerjenler vücudun tanıyamayacağı kadar küçük parçalara ayrıldıkları için dieti değiştirdiğimizde en azından alerjenlerin diyetle ilgili kısmını çözmüş oluyor alerjen piramidinden birkaç basamak azaltıyoruz. Bu da hastayı alerji eşiğinden uzaklaştırıyor. Her zaman çözmese de yardımcı oluyor.

Sonuç olarak insan olsun hayvan olsun bir alerji hastası için hayat boyu sürecek bilinçli bir mücadeleden kaçış yok. Sağlıklı günler