Tüm kedi ve köpek sahiplerinin belki de ortak sorunudur tüy dökme problemi çünkü yaşı, ırkı ya da cinsiyeti önemli olmaksızın tüm hayvanlar tüy döker ve dökecektir.
Güzel tüyler sağlık göstergesidir
Bazı ırkların daha kalın ve sık bir tüy yapısı vardır ki bu ırklarda tüy dökme genellikle daha önemli bir problem haline gelir. Hayvanlar kış aylarında daha kalın ve sık bir tüy yapısına bürünürken sıcak ev ortamında gereksiz hale gelen bu tüyler daha fazla dökülür. Yazın ise zaten daha az ve daha ince tüylere ihtiyaç duyarlar yani doğal olarak daha fazla tüy dökerler. Bu fizyolojik bir durumdur ancak dostunuzun her tür sağlık problemi tüy yapısına yansıyacağı unutulmamalıdır. Birçok cilt hastalığında ya da dengesiz ve yetersiz beslenme durumlarında da tüy dökme artar. Sistemik hastalıklarda tüy yapısı sağlıksızlaşır ve bozulur.
Daha az tüy dökme için bazı ipuçları
Öncelikle dostunuzu düzenli olarak fırçalayın. Böylece hem dökülecek tüyleri önceden toplar, hem de cildin havalanmasını sağlayıp gerekli tüy bakımını yaparsınız. Bazı hayvanlar sert tel fırçalardan, bazılarıysa kısa ve yumuşak dişli eldivenlerle neredeyse okşanarak fırçalanmaktan hoşlanır. Doğru fırçayı bulmak onu fırçalayabilmenizi kolaylaştıracaktır. Onu iyi besleyin çünkü sindirilebilirliği yüksek kaliteli protein kaynakları içeren dengeli dietler tüy sağlığı için çok önemlidir. Sağlıksız tüyler daha çok dökülür. Esansiyel yağ asitleri, b vitaminleri, çinko ve biotin gibi maddeler tüy yapısını destekler ve çok tüy döken bir hayvanlarda bu maddeler mutlaka dışarıdan verilmelidir. Kaliteli ve parlak bir tüy yapısı sağlık göstergesidir ve küçük dostunuzun tüm sağlık sorunları tüy yapısını etkileyecektir. Alerjik cilt hastalıklarının ve özellikle pireler gibi dış parazitlerin varlığında tüy dökme artacaktır.
Mutlaka veteriner hekiminize danışın, düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyin ve dostunuzun bir sağlık sorunu olmadığına emin olun. Düzenli banyolar ve temizlik dostunuzun cildine sağlık kazandırır ancak her köpeğin ihtiyaç duyacağı yıkanma sıklığı da farklıdır. Yağlı bir cilde sahip bir köpek daha sık yıkanabilirken, kuru cilde sahip hayvanları sık yıkamak ciltlerinin kepeklenmesine ve gerekli yağ tabakasının kaybolmasına neden olur, böylece tüy dökülmesini artar. Sonuç olarak bu küçük canlılar bedenlerini örten tüylere doğada yaşamak için sahiptir ve sürekli belli bir ısının üzerindeki ev ortamında tüy dökmeleri kaçınılmazdır. Hayatımıza kattıkları güzelliklerin yanında önemsiz kalan bu sorunu kabullenerek koltuklarımızı kılıflayıp, elektrik supurgelerimizi daha sık çalıştırmanın onlarla hayatın tadını çıkarmanın en kolay yolu olduğunu da unutmayın. Gülü seven dikenine katlanır
Avrupa’nın en donanımlı hayvan hastanesine hoş geldiniz.